Om racen


Aktiv og livlig, med knoglekraft og styrke i lille format, aldrig klodset eller grov.

Dens bygning skal være i perfekt balance. Stiller sig som en kortrygget jagthest

og spænder langt fra for- til bagpoter.

Vågen, med kvik bevægelse og intenst udtryk, spændt af forventning ved den

mindste anledning. Venlig, imødekommende og ubekymret.

Størrelse: Skulderhøjde ikke over 39 cm. hos hanner, Tæver en smule mindre.

Idealvægten for en han i udstillingsform er 8.25 kg. Tæver en smule mindre.

Den ruhårede foxterrier er en nem og handy hund i en dejlig størrelse. Den er nem at tage med både i bilen og på båden

 

                                                                                         

 

Racens Historie

 

 

Den ruhårede fox terriers historie lader sig følge ret langt tilbage i tiden. Hvordan racen egentlig er opstået, er stadig et tvivlsspørgsmål. Man mener, at den sandsynligvis er fremkommet ved krydsning mellem bull terriers og beagles.

 

Der har utvivlsomt meget langt tilbage eksisteret fox terriers brugt til samme formål, som i vore dage af tilnærmelsesvis lignende udseende.

 

I det 15. århundrede omtaler således en priorinde Juliane Berner i en bog om marksport, hunde der kaldes "Teroures", og hun nævner både en glathåret og en ruhåret variant. Der fortælles, at de fulgte med støverne på marken og arbejdede sammen med disse ved jagten.

 

Ruhåret Fox Terrier Anno 1999

Foto bringes med tilladelse fra ejeren

James Coutts, Hallmark Wire Fox Terriers

England

 

Dronning Elisabeths livlæge, Dr. John Carius, omtaler ligeledes i en bog, som udkom 1576 på latin: terriers; han beskriver ret udførligt deres brug ved jagt på ræv og grævling. Som det kan ses på billederne, har den ruhårede foxterrier ændret udseende hen ad vejen, den er blevet mere stilren i vore dage, og det er nok godt nok.

 

De første ruhårede foxterrier kunne ses på en engelsk udstilling i 1860, og 10 år senere dannede de deres egen klasse. Navnet fox terrier kommer for øvrigt af: fox = ræv, og terrier er hentet fra det latinske terra, som betyder jord. Altså en rævehund, som går i jorden.

Den ruhårede fox terrier er en vågen, aktiv hund med hurtige bevægelser og en glad og livlig opførsel. Kvadratisk, velafbalanceret, kraftig, men ædel. Den er børnevenlig og elsker at lære noget nyt hele tiden. I »gamle« dage så man dem som cirkushunde.

 

Racebeskrivelse

Den skal have en ret smal, flad pande, som aftager mod øjnene. Flade kinder og ubetydeligt stop, langt snudeparti. Mørke, tætsiddende, næsten cirkelrunde øjne. Små v-formede ører, der bæres fremover med spidsen ind til kinden og ørets fold et godt stykke over pandens overlinie. Lang muskuløs hals med elegant nakkebue. Kort, lige ryg, svagt buet lænd, god brystdybde, moderat hvælvede ribben. Kraftige, muskuløse lige f       forben, velvinklede baglemmer med lange, kraftige lår og korte haser. Den højt ansatte hale bæres højt.

 

Læg mærke til på de fine gamle billeder, at halerne er kuperede. Det er forbudt i dag i Danmark.

 

 

 

 

 

 

 


 


Udskriv denne side